Ecsettel a világ körül

TÁJKÉPEK

Nagyok
50x70 cm és 60x80 cm
Golden Gate öböl
60x80 cm, akril, vászon
A fotós Yuji Morita jóváhagyásával elkészült fotó alapján.
Nagyon jól áll neki az arany keret...
Skyline framed/New York felhőkarcolói
60x80 cm
New York, New York… 
Mindig is magához vonzott, de mostanában (nem csak az anyagiak miatt) nem sok esélyt látok arra, hogy eljussak oda, hacsak nem az ecseteim segítségével. 
Lake Garda/Garda tó
60x80 cm
Észak-Olaszország csodálatos! Ráadásul itt együtt vannak a hatalmas, méltóságteljes hegyek, meg a víz (jelen esetben a Garda-tó).
Igazából akkor látod a hegyek elképesztő méreteit, ha rájössz, hogy a túlpart közelében azok az aprócska foltok komoly vitorlások…
Fények tánca 
50x70 cm, akril, vászon
Szelényi László izlandi fotója alapján
Jártam Izlandon és hajszoltam én is a sarki fényt, de sajnos, nem ekkora sikerrel… 
Így kaptam a lehetőségem, amikor megláttam ezt a felvételt, és a fotós engedélyével megfestettem.

Csepp
80x50 cm
Az eredetijét a férjem fotózta, valahol a Bükk déli részénél, kora tavasszal. Az ágon a rügyek már erőtől duzzadnak, készek arra, hogy kibontsák zsenge levélkéiket, de a vízcseppben fejtetőre fordítva még a csupasz fák tükröződnek.
Ez a képem is bekerült a LirArt pályázat egyik minikönyvébe.

Boldog békeidők 
50x70 cm, akril, vászon
Herkulesfürdő, a Monarchia jómódú fürdőközönségének kedvelt úticélja ma olyan, mint egy elaggott kurtizán, akinek van még pár szép ékszere, és a szeme sem veszített az ifjúkori csillogásából, de tagadhatatlanul eljárt már felette az idő.
Amikor ott jártam, a város egyes részeit már elkezdték felújítani, de a legszebb palotákon még erősen otthagyta a nyomát az idő. Ezen a hídon sem lehet már átkelni, de művészként nem jelentett gondot eredeti szépségében helyreállítani.

Nagy Korallzátony 
70x50 cm, akril, vászon 
Nagybátyám a családjával Ausztráliában él, és kincsként őrzöm azt a képes füzetet, amelyet a hatvanas évek elején küldött haza. Ebben találtam azt a fekete-fehér fényképet, ami ennek a tenger alatti jelenetnek az ihletője lett. Az előtérben a halak neve Old Wife (Öreg feleség), és valóban ilyen színpompás a ruhájuk.
Liliom
70x50 cm akril, vászon
Az egykori NDK-ban, Berlin környékén kis tavak körül takaros nyaralók voltak, és az egyik kerítése mögül nézett ki ez a hatalmasra nőtt liliom. A diafilm az évtizedek múltával megfakult, de az ecsetem segítségével vissza tudtam hozni annak a felejthetetlen nyárnak az emlékét, ami többé már nem fog elhervadni.

Kea 
70x50 cm
A Kea, Új Zéland magas sziklái között élő papagáj elsősorban az intelligenciájáról híres. Amikor éppen a turistáktól kunyerál ennivalót, vagy az autó antennáját pozdorjázza borotvaéles csőrével, nem látszanak színpompás tollai. Az ember akkor ámul el igazán, amikor a mókát megunva szárnyra kel.
Mesepalota 
70x50 cm
Bajor Lajos elképesztő palotáját sokan látták már, sokféle szögből szokták fényképezni. Megfogtam az eredeti épületet, és átrepítettem a mesék birodalmába, Wagner szélesen áradó, súlyos, gazdag dallamai közé.

Dawn/Hajnal
70x50 cm akril, vászon
Az eredeti fényképet a férjem készítette a Déli-Bükk egyik tisztásán. Ott még nyáron is elég hűvösek a reggelek, hogy harmatgyöngyök borítsanak minden pókhálót és fűszálat. Ez utóbbinak cseppet sem örült, miután felállt a fénykép elkészítése után.

Stormy night/Éjszakai vihar
50x70 cm
Gyerekként magam is átéltem pár nyári vihart a Balatonon, de akkoriban még nem volt olyan fényképezőgépem, hogy meg is örökíthessem ezt a vad tombolást.
Ennek a képnek az ihletőjét, a lecsapó villámot, Lázár Csaba kapta lencsevégre Siófokon.
Nordic spring/Északi tavasz
Izlandon az őshonos fák többsége alig térdig ér. A modern lakók betelepítették a hidegtűrő fenyőket, és a molyhos nyírt, amely szorosan a törzse mellett tartott ágakkal tartja vissza a kevéske meleget. A fűzfa, védekezésképpen, földközelben marad, ahol ennek az eredetijét fényképeztem, némelyik fa nagyratörően majdnem a derekamig ért.
Viharlovas
49x70 cm
A Balaton vihar előtti színeivel még sehol máshol nem találkoztam. Amikor a sötétszürke fellegek előtt a víz világoszöldre változott, tudtam, hogy nagy vihar várható… A kite-os még bevállalt egy utolsó csúszást, mielőtt teljes erejével lecsapna a vihar.
A kép részben gyerekkori emlékeimre támaszkodik – a kite-os kivételével, akihez Tolnai Tímea fényképét használtam fel.
Kicsik
minden, ami 50x70 cm-nél kisebb
Jupiter
58x58 cm
A Naprendszer legnagyobb bolygója, csodálatos felhőörvényekkel, és a nagy vörös folttal, egy évszázadok óta tomboló óriási viharral, amely akár az egész Földet is elnyelhetné.
Szaturnusz
58x58 cm
A Naprendszer igazi ékköve. Azóta rajongok érte, mióta először láttam távcsövön keresztül. Már hosszú ideje kacérkodtam a megfestésével, de csak mostanában éreztem úgy, hogy visszaadhatok valamit abból a ragyogásból, amit a távcsövön keresztül láttam.
Orion nebula/Orion köd
58x58 cm
Az Orion (Vadász) csillagkép a téli égbolt egyik jól felismerhető csillagképe. A középső részén, ahol egy kisebb csillagcsoportnál mintha cigarettafüstöt fújt volna oda valami óriás. Ez az Orion-köd. Persze, a megfestéséhez nagyobb felbontású képet kellett keresnem a Hubble felvételei között, és sok-sok óra aprólékos munka árán született meg ez a kép.


Ice cold

A kép eredetijét a férjem, Fedor Béla fényképezte a Bükk déli lábánál, Tebe-pusztán. Csikorgó hideg reggelt örökített meg.
Ezután ki mondhatná azt, hogy egy ilyen színtelen világ unalmas és valóban színtelen?
Karibi éjszaka 
40x70 cm, akril, farost
Felejthetetlen utazásban volt részem, még 2006-ban, amikor a Freewinds nevű hajón tolmácsolhattam egy konferencián. Ha Curacao nemzetközi kikötőjében este kikönyököltem a sétafedélzet korlátjára, ez a látvány fogadott: Egy kis darab Hollandia, varázslatosan odacsöppenve a karibi pálmák közé. 
Érdekesség, hogy a papiamentu és az angol mellett a szigeten a holland is hivatalos nyelv.


Aranylombok
30x70 cm
Szokatlan méretű kép, a színeihez passzoló fehér, arannyal antikolt keretben. A kép eredetijét a neten találtam, már régebben lementettem magamnak, mert nagyon megfogott a kissé zord szépsége. Ebben a keretben találta meg végleges otthonát.

Misty Mountain/Ködbevesző hegyek
40x50 cm
Nem tudok betelni azzal, ahogy a köd átalakítja a tájat, mint egy festett díszlet rétegei, úgy rajzolódnak ki a hegyek gerincei. A képet egy neten talált fotó inspirálta, sajnos, fogalmam sincs, hol készült.
Waiting/Várakozó
40x50 cm
Gyerekkori meséim óta kedvelt figuraként ez a várakozó hableány az Ontario tó partján üldögél egy kövön, amit a jégkorszak hagyott hátra a parton.
Albatros/Viharmadár
40x50 cm
A viharmadár nem fél a vihartól… kitárja hatalmas szárnyait, és az erős szélre bízva magát szárnyal a tarajos hullámok felett. Nem csak szabad… Ő maga a szabadság! Csak akkor keresi fel a zord sarkvidék kopár szirtjeit, amikor fészket rak, utódot nevel. Élete többi részét a határtalan óceánon tölti, szabadon.
Eclypse/Napfogyatkozás
58x25 cm
1999. augusztus 11-én valahol a Kiskunságban volt részem a teljes napfogyatkozás életre szóló élményében. Azóta is előttem van a pillanat, amikor a takarás teljessé vált, és az elsötétült égbolton feltűnt egy ragyogó gyűrű – a Nap koronája.
Ezen a képen kicsit más környezetbe helyeztem ezt a természeti csodát, hiszen a tenger (számomra) szebb látvány, mint egy lekaszált tarló…

Farkas
40x40 cm
Valamelyik internetes játék találta ki, hogy a totemállatom a farkas. Kétségtelen, hogy nagyon kedvelem őket, ezért is született meg ez a Holdat köszöntő szürke farkas.
Unicornis
40x30 cm
A mesék csodalénye az őszi erdőben állt meg egy pillanatra, hogy megcsodálhassuk. Ez a kép egyébként a LirArt egyik minikönyvében megjelent, egy vers társaságában.


Ireland
30x50 cm
Sötét kövek és smaragd fű… 
Számomra ez Írország tökéletes összefoglalása.
Sunday Walk/vasárnapi séta
40x30 cm
Egy időben nagyon felkapott téma volt a festményeken a piros esernyő. Gondoltam, én is festek egyet.
Bern (Svájc) egyik mellékutcájában sétál a lány, egyedül a kutyájával, ügyet sem vetve a még mindig szemerkélő esőre. Dél körül járhat az idő, amikor a derék polgárok többsége még az ebédlőasztalnál ül, így a lányé szinte az egész város…
Tavasz
30x40 cm
Hullámzó, smaragdzöld dombok és a tavaszi gabonának előkészített, gazdag termőföld kontrasztja ragadott meg, ahol az utat gyümölcsfák szegélyezik.
Ismeretlen fotós képe alapján.
Rejkjavik
30x40 cm
Rejkjavík egészen egyedülálló főváros olyan szempontból, hogy mennyi köztéri szoborba botlik az ember jártában-keltében. De mind közül ez a viking hajót ábrázoló szobor lett a kedvencem.
Magic Forest/Varázserdő
30x40 cm
Ezt a képet is a neten talált fotó inspirálta, de valahogy sokkal varázslatosabbra sikerült az eredetinél. Több csoportos kiállításra is beválogatták, most készen áll arra, hogy új otthonba költözzön.
Magic dawn/Bűvös hajnal
30x40 cm
Balatongyörök, Szép kilátó
A koránkelő fotós Ági volt.
Oasis/Üzbég 1
29,7x21 cm
Felejthetetlen emlék, egyetemista koromból. Három képből álló sorozat első darabja. A Tiensan-hegység csak egy ugrásnyira van Üzbegisztán fővárosától. Ez a terület rendkívül száraz, félsivatagos terület, ahol csak a kecskék találnak elegendő táplálékot maguknak. A vízmosásokban több a nedvesség, ott a fák is jól érzik magukat.
Old Taskent/Üzbég2
29,7x21 cm
Taskent Óvárosa ma már a múlté… A haladás nevében ledózerolták, a lakóit új panelépületekbe költöztették. Ebben a kultúrában az otthonok csak a rideg, fehérre meszelt falaikat mutatták a külvilágnak, féltékenyen őrizve minden kincsüket a magas kerítések mögött.
Túl a kapun/Üzbég3
29,7x21 cm
Valamilyen középület (vagy múzeumféle) nyitott kapuján bepillantva a paradicsom kis szegletébe pillantottam be, ahol a szökőkút körül árnyas fák kínálnak felüdülést, és a díszesen faragott teraszt élénk színek díszítik.
Toszkána

Neten találtam a képet arról a toszkán tájról, amelyet mindenféle évszakban és napszakban, nagyon sokan megörökítettek már. Itt is az alkonyi párában hullámzó dombok ragadtak magukkal.
Dream Time/Álomidő
25x58 cm
Az Álomidő az ausztrál őslakosoknak az a misztikus, a múlt ködébe vesző idő, amikor az istenek a Földön jártak és megteremtették az ember által ismert világot. 
A kép középpontjában az Uluru áll, az a hatalmas sziklatömb, ami ott áll magában Ausztrália belső területének végtelen, száraz síkságából.
Pompei
Valahol a családi lomok között hányódott egy szép kis barokk keret, amelyből valahol kikopott a festmény (vagy fénykép). Egy barátom olaszországi kirándulásának fényképei közül választottam ki ezt a Pompeii képet, háttérben a Vezúv kúpjával.
Ice River/jeges folyó
24x18 cm
Valahol a neten találtam, réges-rég a fényképet, amelyik ennek a képnek az ihletője lett. Megragadott, ahogy a vastag hótakaró alá temetett partok között hogy száll fel a pára a zabolátlan folyóról, és főleg, hogy ebben a barátságtalan környezetben hogyan kelnek életre a világ pasztell színei.
Golden Bridge/Aranyhíd
24x18 cm
Nem lehet betelni a balatoni naplementékkel… 
Ennek a képnek az eredetije is Lázár Csaba szemfülességét dicséri.
Lake Geneva/Genfi tó
18x24 cm
Saját, Montreaux-i élményeim alapján született apró kép. Ugyan szinte csak tanulmány egy tervezett nagy képhez, de önmagában is átadja a hely mediterrán hangulatát.
Vizirózsák
18x24 cm
Örök kedvenc a tavirózsa (meg persze a lótusz). Ez a kicsi kép remek helyet találna magának egy íróasztalon vagy könyvespolcon, egy pillanatnyi eltávolodást biztosítva a mindennapi pörgésből.
Foggy Dawn/Hajnali pára
18x24 cm
A ködbe, párába olvadó táj mindig is foglalkoztatott… Ezt a képet valamikor a neten találtam, de a hangulat megfogott, és ügy gondolom, sikerült is átadni a képpel.

Minden festményemből csak egy eredeti van. 

Így ha valamelyik alkotásom felkeltette az érdeklődésed, de még nem vagy biztos a vásárlásban jelezd felém.
A képek megtekinthetők és megvásárolhatók személyesen a Panel Galériában, előre megbeszélt időpontban.
Kérem töltsd ki az adatokat, hogy egyeztetni tudjunk!
Adataid 100% biztonságban vannak nálunk, arra jogosulatlan félnek nem adjuk ki.
Panelgaléria
Hidvégi Andrea | Copyright ©2021 | Minden jog fenntartva
Designed by:
Website software: